Del 2: Hvordan publisere en plugin?

Ble du inspirert av Del 1: Hvordan lage en plugn? Kan pluginen være til nytte for flere? Man kan distribuere pluginen som en zip-fil som kan installeres via Plugin manager i QGIS. Vil man nå ut til enda flere, kan det lønne seg å publisere pluginen i QGIS plugin repository.

Etter at man har laget og testet at pluginen fungerer, er veien rimelig kort til å få den publisert på QGIS sin offisielle plugin repository.

Trinn 1-3 under er hentet fra https://plugins.qgis.org/publish/ Merk deg et par av tipsene vedr. dokumentasjon, engelsk kommentering og pass på at metadata.txt inneholder lenke til source code (typisk GitHub eller GitLab), lenke til issue tracker (både GitHub og GitLab har det) og har lisensinformasjon. Har man brukt Plugin Builder for å lage pluginen, er det aller meste på plass allerede. Etter at du har vasket koden og påsett at metadat.txt er i orden, lag en zip-fil kildefilene (under repository i GitHub og GitLab: klikk på Download og velg å laste ned source code som zip). Det er denne zip-fila som til slutt lastes opp, kontrolleres og forhåpentligvis godkjennes i trinn 2 under.

For lettere å kunne søke opp «norske» plugins på QGIS’ plugin-side, oppfordres dere til å angi norway som en tag under tags i metadata.txt, f.eks.

...
# Tags are comma separated with spaces allowed
tags=python, raster, wms, extent, norway
...
 1. Start med å skaffe deg en brukerid (klikk på OSGEO ID). Man kommer da til OSGeo Services UserID-side. Klikk på lenka i første kulepunkt for å lage en ny userid. En ny side åpnes, oppgi her
  – grunn til at du trenger en bruker (publish QGIS plugin)
  – lenke til der hvor du har publisert kildefilene til pluginen din (typisk GitHub eller GitLab)
  – lenke til et sted som bekrefter e-postadressen din

  Klipp ut informasjonen vist i ramma og send den på foreskrevet vis til oppgitt e-postadresse.
  Man mottar et mantra per e-post. Lim dette inn i nederste felt og klikk på den lille grå knappen med de artige tegna og brukerid opprettes.
 2. Gå til https://plugins.qgis.org og klipp på «Upload a plugin». Klikk på «Browse» og naviger frem til zip-fila som innholder pluginen din.
 3. Klikk på «Upload». Hvis zip-fila inneholder alle nødvendig filer på riktig form, vil pluginen bli lastet opp merket med at «Plugin awaiting approval» e.l. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente til noen innafor QGIS-systemet godkjenner innsatsen din per e-post. Erfaringsmessig varer ventetiden rundt en ukes tid.

Søk etter norway i QGIS plugin repository. Oppfordrer NOIS til å inkludere norway som en tag, så listes NGIS-pluginen deres også opp i norway-søket… 😉

En tanke om “Del 2: Hvordan publisere en plugin?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML koder og -attributter:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>