Del 1: Hvordan lage en plugin?

QGIS er spekket med funksjoner og byr på muligheter utover manges fantasi. Likevel er ikke absolutt alles behov og ønsker dekket i QGIS «core». Sannsynligheten er dog stor for at det fins en plugin som gjør nytten (fins nå over 1700 plugins). Men ikke alltid. Av og til ønsker man en kombinasjon av ulike funksjoner, hente inn data fra eksterne ressurser, gjøre sine egne, sære beregninger e.l. Noen ganger kan løsningen være å bruke Model Designer, andre ganger vil en skreddersydd plugin være det en trenger for å få gjort en jobb raskt og effektivt. For å komme i gang med å lage en plugin i QGIS, kan du ta utgangspunkt i trinnene under.

  1. Installer QGIS med OSGeo4W slik at Qt Designer inkluderes. QT Designer brukes for å utforme utseendet (popup-vinduet) med felter og knapper.
  2. Installer Plugin Builder for riktig oppsett og nødvendige filer.
  3. Installer Plugin Reloader for oppdatering underveis i utviklinga.
  4. Følg denne tutorialen her, og det vil gå deg godt:
    https://www.qgistutorials.com/en/docs/3/building_a_python_plugin.html
    NB! Husk å lage og å kopiere over compile.bat (trengs for å kompilere resources.py slik at f.eks. eget icon skal bli synlig)

Andre nyttige lenker:

Kan være en fordel å kunne litt Python, men du kommer langt ved å kunne lese og å søke på nettet.

Del pluginen med andre

Når pluginen er helt ferdig, kan alle involverte filer (hele mappa) pakkes i en zip-fil og distribueres til interesserte. Pluginen kan så installeres av andre direkte fra zip-fila (Plugins > Manage and Install Plugins > Install from ZIP).

Alternativt kan man legge ut koden (filene) i GitHub eller GitLab, bekjentgjøre lenka, og så kan folk selv laste ned pluginen som en zip-fil og installere pluginen fra zip.

Vil du publisere pluginen i QGIS sin offisielle plugin repository, kan du følge oppskriften i Del 2.

En tanke om “Del 1: Hvordan lage en plugin?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML koder og -attributter:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>